Bent u voornemens een nieuwe woning aan te kopen en heeft u extra geld nodig voor onder meer verduurzaming? Er zijn voor bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe kozijnen met dubbel glas mogelijkheden om bovenop de standaard hypotheek extra te lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Sinds 2018 kunt u nog slechts 100% van de aankoopwaarde van uw nieuwe woning lenen. Bijvoorbeeld kosten koper, overdrachtsbelasting en notariskosten moet u zelf betalen.

Echter om uw woning energiezuiniger te maken zijn er wel mogelijkheden om tegen aantrekkelijke voorwaarden extra te lenen. De extra lening voor de energiebesparende maatregelen is aan een maximum van 106% ‘van de waarde na verbouwing’ gebonden.

Rekenvoorbeeld

U ben voornemens een woning aan te kopen van € 240.000. Het maximale bedrag dat u mag lenen bedraagt dan € 240.000 (100%). De waarde van het huis na de energiebesparende verbouwing wordt getaxeerd op € 245.000. Het bedrag dat u mag lenen is nu € 259.700 geworden (106% van 245.000). Dat is een verschil van € 19.700.

De extra lening wordt niet zondermeer door uw geldverstrekker op uw rekening bijgestort. Het bedrag wordt een bouwdepot gestald. Als u de factuur van de aankoop en installatie aan de geldverstrekker laat zien, krijgt u het geld overgemaakt.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening waaruit u de rekeningen voor de bouw, verbouwing of verduurzaming van uw huis betaalt. Het deel van het hypotheekbedrag dat u daarvoor leent, wordt in een bouwdepot gestort. Aan een bouwdepot zitten spelregels vast. Uit uw bouwdepot mag u alleen arbeidsuren en materialen laten betalen die zijn besteed aan de bouw, verbouw of verbetering van uw woning. De materialen moeten verbonden zijn (vast zitten) aan uw huis en mogen niet verhuisbaar zijn. Denk aan onder anderen schilderwerk, isolatie, dubbel glas, een cv ketel, zonnepanelen, inbouwapparatuur in de keuken, een badkamer, een dakkapel, plavuizen voor de vloer of aanleg van de tuin.

Meer vragen? Neem contact op met een topadviseur:

Pascal Schins

Zelfstandig Adviseur van RegioBank / Financieel Adviseur/ Adviseur Vermogen en Inkomen / Verzekeringsadviseur

 Bel rechtstreeks met de adviseur: 043 308 85 05

pschins@voncken-makelaardij.nl

Vaals: Maastrichterlaan 75 • 6291 EL
Gulpen: Rijksweg 113 • 6271 AD